Vikingar på vita duken

Vikingar på vita duken

Det finns gott om filmer och tv-serier som handlar om vikingatiden och vikingarnas expeditioner. Ofta framställs vikingarna som råa plundrare som tog vad de ville med våld. Bilden av den storväxte vikingen som stred till döden har etsat sig fast i både fakta och fiktion. Här ska vi titta närmare på några kända filmer om vikingar och hur vikingarna porträtteras på vita duken. Häng med!

Northmen: A viking Saga

Filmen släpptes 2014 och ger en något annorlunda skildring av vikingarnas upptäcktsfärder. Asbjörn och hans män befinner sig i utsatt läge utanför Skottlands kust efter att deras skepp har gått under i en storm. De attackeras och förföljs av kungens män som försöker skydda prinsessan Inghean som är på resande fot till sitt bröllop. Vikingarna brukar skildras som hänsynslösa plundrare men här får vi följa en grupp som delvis visar andra karaktärsdrag. Historiskt ansågs vikingarna dock även vara väldigt strategiska och kloka. Stridskonsten fick de med sig i blodet och den som led nederlag förlorade ansiktet. Medlidande var en svaghet utanför den egna sfären.

Asbjörn, som spelas av Tom Hopper, och hans män lyckas tack vare sin slughet kidnappa prinsessan och nu börjar en kamp att ta sig till ett säkert och fredligt ställe där det finns andra vikingar. Tanken är att de ska byta prinsessan mot pengar och köpa sig en biljett till ett fredligare rike. Trots sin utsatta position slår de tillbaka, men frågan är om de lyckas ta sig ur situationen med livet i behåll.

Viking: The Berserkers

Den här filmen utnyttjar och sprider bilden av vikingar som brutala och blodtörstiga vildar. Ofta är det just den här bilden av stora och starka män fångade i stridens hetta med yxan i högsta hugg och vikingahjälmen på sned som hamnar på affischer och filmomslag. Är man intresserad av att köpa en tröja med detta motiv kan man besöka medtryck.com, välja T shirt med tryck och prova sig fram tills man är nöjd. Vikingarna hade naturligtvis inga t-shirtar utan kläderna var istället tillverkade av grova tyger.

Filmen skildrar hur en grupp saxare hamnar i en galen vikingaklans grepp. Här har man helt frångått att hålla sig till historiska fakta. Vikingar var främst stridskämpar för att det var en ära att dö i strid. Tron på gudarna och att man som fallen i strid kom till gudarnas värld var stor. Dessutom svor alla krigare en ed inför hövdingen att följa honom in i döden om det behövdes. Ära var viktigt och det finns det inte mycket av här.

Hammer of the Gods

Handlingen i denna film kretsar kring nordisk mytologi och guden Thor, som spelas av Zachary Ty Bryan. Filmen släppes 2009 och är en fri tolkning av Valhalla och alla dess gudar. Att dö hjältedöden i krig var liktydigt med att födas på nytt i gudavärlden. Det var med andra ord inte konstigt att vikingarna var värdiga motståndare som många fruktade.