Vem är Oden?

Vem är Oden?

I den fornnordiska mytologin är det få figurer som är så mångfacetterade som Oden. Oden är en gud med många smeknamn och en som representerar många olika saker. Oden skapade världen, men han är också av världen. Enligt Wikipedia är han guden som både “upplever och det som blir upplevt”, han är transcendent. “Mystisk” skulle vara ett ord som sammanfattar honom. Den främste bland de nordiska gudarnas asar och en av de mest förekommande karaktärerna i Eddan.

Lite mindre mystiskt är det att ägna sig åt jordbruk eller sköta om en trädgård. Arbeten som består av trivsamma årliga rutiner som planteringar, städ och annan skötsel. För en del av de jobben krävs maskiner, och ett brett sortiment av jordbruksmaskiner hittar du hos Kellfri.se, en webbutik med kontor och utställningshall i Skara.

Yttre attribut

För många är Oden mest känd för sina yttre attribut. Han hade ett öga (vi återkommer till det) och två korpar, Hugin och Munin. Hans fru är kärleksgudinnan Frigga och tillsammans med henne fick han bland annat sönerna Tor, Vidar, Balder och Höder. Gräver man djupare så är han en av de mest spännande mytologiska karaktärerna inom alla kategorier. En metafysisk entitet som avslöjar mycket om hur de germanska och nordiska folken uppfattade världen och verkligheten.

En motsägelsefull karaktär

Oden är en komplicerad karaktär. En av hans många, många titlar är ”visdomens gud”. Historierna berättade att han ville veta allt, en drivkraft som ledde honom till att skära ut sitt ena öga, och till slut till självmord. Allt i syfte att få kunskap om både smärta, livet och döden. Alla kunskaper gjorde honom dock inte till någon from eller fredlig figur. Ett annat ord som sammanfattar Oden är “lurig”.

Oden fick kunskaper i hur man helade, fick stormar att mojna och gjorde kvinnor upphetsade. Han kunde också byta skepnad. Han söp, festade och krigade och blev ibland beskylld för att vara fjollig, på grund av sin förkärlek till att spela trumma. Precis som livet självt framstår Oden som någon som man aldrig riktigt kan lita på. Ombytlig och outgrundlig. Ond eller god eller fullständigt likgiltig, allt beroende på en nyckfullhet som det inte riktigt går att få grepp om.

Att Oden är en så komplex karaktär hindrar dock inte att han avbildats relativt flitigt. Bland bilderna till det här inlägget föreställer en av dem en avbild av Oden i trä. För några år sedan hittades en annan avbildning i en åker på Gotland. Han är också en påminnelse om att även äldre religioner och trossystem ofta är smartare än vad samtiden låtsas om. Att de tekniska förutsättningarna må ha förändrats radikalt, men att människorna som levde för tusentals år sedan förstod lika väl som vi att livet är gåtfullt.