God of War

God of War

God of War är en spelserie som kretsar kring Kratos, en grekisk gud och hans kamp mot andra gudar och mot sitt eget inre. Det fjärde spelet, med den något förvirrande (eftersom det är spel fyra i ordningen) titeln “God of War” släpptes exklusivt till Playstation 4 år 2018. I det får vi följa Kratos när han tillsammans med sin son Atreus gör ett besök i en spelvärld som bygger på gammal nordisk mytologi.

Oavsett vilken nivå eller vilket ämne du studerar kan det säkerligen kännas utmanande ibland. I sådana lägen kan det vara otroligt hjälpsamt att kunna prata och få hjälp av någon som gått igenom samma utmaningar som du. Hos MyAcadamy kan du få läxhjälp av en av tusentals studiecoacher. Du kontaktar dem enkelt via deras hemsida, förklarar vad du behöver hjälp med och blir sen matchad med en studiecoach som motsvarar dina behov.

Besök i flera av Yggdrasils världar

Många kritiker betraktar God of War som ett av 2018 års bästa spel. För någon som är intresserad av fornnordiska gudar och mytologi är det dessjtom en guldgruva. Kratos själv är en figur ur mytologin från antikens Grekland, och det är en kul aspekt av spelet att se grekisk mytologi möta sin nordiska motsvarighet. Kratos och Atreus resa tar dem till ett antal av Yggdrasils världar samtidigt som de också möter, och ibland slåss mot, några av de mest kända fornnordiska gudarna. Spelet gör också ett väldigt bra jobb när det gäller att förmedla subtila detaljer i de nordiska myter det bygger på.

När spelet är som vackrast är det hänförande. Det är till exempel otroligt mäktigt att få besöka Alfheim, den del av Yggdrasil som sägs vara hem åt ljus och mörker. Närmare bestämt svart- och ljusalverna som enligt myterna befinner sig i en ständig kamp mellan ljuset och mörkret, eller det goda och ondskan. En av lärdomarna som kan dras av det kapitlet i spelet är att kampen mellan ljuset och mörkret handlar om en balans som inte får rubbas. En av de subtila lärdomar och detaljer jag nämnde tidigare.

Rörande och intressant berättelse

När spelet börjar har Laufey, Kratos livs kärlek och modern till deras gemensamma son Atreus, precis dött. Som spelare får vi uppleva en strapatsrik resa mellan olika dimensioner med målet att uppfylla Laufeys sista önskan. Historien som berättas i spelet kretsar kring några olika teman. Faderskapsrollen utforskas i relationen mellan Kratos och sonen Atreus. Det finns också faderskapsaspekter i vad vi får veta i spelets många möten med Balder. Son till den knepige Oden och sexguden (bland mycket annat) Freja. Man kan minst sagt säga att det verkar som att det var knepigt att växa upp i den familjen.