Brickvävning

Brickvävning

Vikingarna dekorerade gärna sina kläder med band, pärlor och annat för att visa sin status. Ju mer bling ju bättre och det har hittas fynd av olika slags kantband som dekorerade kläder och användes som bälten, gjorda i en teknik som kallas brickvävning.

Tidiga fynd

De fynd av brickvävning som är gjorda i Europa kommer från 800-talet före Kristus och hittades i Sasso di Furbara i Italien. I Norden är de äldsta fynden ifrån Danmark och daterade till cirka 200 före Kristus. De äldsta svenska fynden kommer från 500-talet efter Kristus och satt som kantband på Högommanteln, ett fynd som gjordes i en av storhögarna på Högoms gravfält utanför Sundsvall. Det är en av de mest innehållsrika fyndplatserna i hela Europa från folkvandringstiden.

Status

Eftersom brickvävning tar tid är det sannolikt att tjocklek, invecklade mönster och material spelade en stor roll för statusen. Ju rikare en person var desto intrikatare mönster och material. Det är svårt att säga idag vilka material som vikingarna använde mest eftersom endast en liten del har blivit bevarat för eftervärlden, men ull och lin var självklara material. Även tagel och människohår användes till brickvävning och fynd har gjorts av silver-och guldtråd men även silke. Detta indikerar även på en långväga handel, och alla långväga produkter och varor torde därför vara dyrare och ge sin bärare en högre ekonomisk status. Kunskapen om att bygga bra båtar gjorde att vikingarna reste mycket och därför kom de i kontakt med andra kulturer, länder och varor som de sen tog med hem. Alla resor var långt ifrån plundringståg, och särskilt i österled var det mycket handel.

Börja brickväva själv

Att väva med brickor ger dig en klar historielektion och tar dig tusen år tillbaka i tiden, även om tekniken har överlevt på små lokala ställen i form av band till folkdräkter och liknande. För att börja brickväva behöver du träbrickor, och till detta krävs material att göra brickorna. Du hittar trä till bra pris hos byggmax vare sig du ska tillverka vävbrickor, en träsköld eller kanske ett svärd till barnen. Idag finns en hobby som går ut på att återskapa historien, så därför har också brickvävningen fått ett uppsving. Du kan lära dig tekniken av någon som kan, eller så kan du söka information på nätet och lära dig själv, men det viktigaste är att våga prova.

Du behöver också lära dig att rita upp ett mönster och förvandla detta till vilka trådar som ska träs igenom vilka hål på brickorna, och sedan ska du välja materialet. Historiskt korrekta band vävs av ullgarn, lingarn eller silke, men för nybörjaren som vill prova på går ett akrylgarn från stormarknaden lika bra. När du har lärt dig tekniken lite mer kan det vara läge att prova ett dyrare garn, eller ett mer svårvävt. Lingarn går lätt av och ullgarn luddar och kan trassla ihop sig i varpen, så vilket som är enklast är upp till dig.

Hantverka som en viking och prova på att väva med brickor. Lycka till!