Valhall

Valhall

Valhall är asatrons motsvarighet till paradiset. Det finns dock inom asatron många olika platser att hamna på efter döden. Valhall var den plats som fallna krigare hamnade på. I Valhall bodde Oden och enligt legenden finns där tak bestående av gyllene sköldar samt 540 dörrar som var så breda att 800 fallna hjältar samtidigt sida vid sida kunde inträda igenom dem.

i Valhall var de varje kväll fest och det slaktades varje kväll en galt vid namn Särimner. Det fanns också mjöd som kom direkt från spenarna på geten Heidrun.

Valhalls motsats

Motsatsen till Valhall är i nordisk mytologi Nifelheim eller Helheim där Lokes dotter Hel härskar. Det beskrivs som en kall och mörk boning som ingen någonsin kan lämna, inte ens gudar. För att hamna i Hel behövde man inte ha betett sig särskilt syndigt, det räckte med att man inte hade dött i strid utan istället avlidit av ålder eller av sjukdom. Vissa källor menar dock att endast onda människor hamnade i Hels rike.

Det fanns även en särskild plats där drunknade människor hamnade, kallad Rans rike där havsgudinnan Ran fångade in de döda med stora nät och höll dem kvar på havets botten.